”Här är jag nu” – relationsroman om kulturkrockar av Karen Campbell

Written by Maria Ragnarsson on mars 24th, 2014

Karen Campbells roman Här är jag nu har fått bra kritik av läsare och recensenter, vilket bidrog till att väcka min nyfikenhet. Fast jag kan nog inte riktigt stämma in i hyllningskören…

Den nyblivna medelålders änkan Deborah känner att hon vill ”göra nytta” och anmäler sig på det skotska flyktingcentret där hon blir mentor åt Abdi, en ensamstående man, som flytt från Somalia tillsammans med sin lilla dotter. Deborah och Abdi ska träffas en gång i månaden, under ett års tid. Tanken är att hon ska hjälpa honom att finna sig tillrätta i samhället. Det som börjar som ett formellt uppdrag utvecklas snart till vänskap, trots kulturkrockar och språkbarriärer. Bägge är märkta av livet och bär på sorger och hemska minnen.

Läsaren får se Glasgow och Storbritannien genom Abdis ögon. Deborah tar med honom på utflykter och visar honom staden. Kapitlen är skrivna omväxlande ur Abdis och ur Deborahs perspektiv.

Att komma som främling till ett nytt land är förstås långt ifrån enkelt. Abdi känner sig som en planta som är döende, en planta vars rötter har vänts mot himlen. Hans fyraåriga dotter är så traumatiserad av sina upplevelser att hon har slutat att prata. Våldet och de svåra upplevelserna till trots så är detta ingen mörk och tung bok. Inslagen av humor och feelgood finns där, vilket kanske förklarar varför den lilla flickan glatt skuttar på bokomslaget?!

Abdi talar en bruten stackato-engelska, men han kämpar på med språket och får Deborahs hjälp att klara av kontakten med de byråkratiska myndigheterna. Hon blir alltmer involverad och öppnar sitt hem och hjärta för den lilla invandrarfamiljen.

Här är jag nu är en relationsroman med ett ganska lågt tempo – i mitt tycke var boken bitvis rent av seg, vilket drar ner betyget. Mitt intresse svalnade ganska snabbt, även om jag har svårt att sätta fingret på exakt varför. Kanske var berättelsen för tillrättalagd, trots sitt tänkvärda innehåll?  Slutet tyckte jag dock om, även om det får betraktas som ett orealistiskt sagoslut. Betyget landar på en 3:a.

har-ar-jag-nu

 

Comments are closed.