”Legend” – bladvändardystopi av Marie Lu

Written by Maria Ragnarsson on november 2nd, 2013

Marie Lus ungdomsroman ”Legend” utspelar sig i ett framtida övervakningssamhälle. Boken skildrar två ungdomar från skilda miljöer i ett framtida Los Angeles. 15-åriga underbarnet June är exceptionellt begåvad och drillas till att göra militär karriär i Republikens tjänst. När hennes bror mördas tar hon upp jakten för att finna gärningsmannen. Alla tecken pekar mot Day, en ungdomsbrottsling, som sedan länge har varit efterlyst av Republiken. June leker undercover-agent och agerar på egen hand i de fattiga distrikten för att locka fram rebellen Day. Det blir en katt-och-råtta-lek på liv och död.

Kapitlen är skrivna omväxlande ur Days och omväxlande ur Junes perspektiv. Även om upplägget känns väldigt förutsägbart – två ungdomar från skilda världar möts och kärlek uppstår mot alla odds – är berättelsen ändå spännande och läsvärd. Ett varningens finger bör kanske höjas för de inslag av brutalt våld och tortyr som faktiskt finns med i boken. När det gäller skildringen av det framtida samhället är den tyvärr ganska ytlig och lämnar en del att önska. Vi får exempelvis veta att Republiken är i krig med de så kallade Kolonierna, men någon bakgrundshistoria får vi inte. Kanske får vi se mer av detta, samt fördjupade personteckningar i nästa del?

”Legend” är den första delen i en serie. Del två, som på engelska heter ”Prodigy”, kommer enligt förlaget Modernista ut på svenska hösten 2014. Hur som haver så ger jag Marie Lu godkänt för denna debutroman. Gillar du ungdomsdystopier så vill du nog inte missa ”Legend” som jämförts med Suzanne Collins ”Hungerspelen”.

legend

 

1 Comments so far ↓

  1. Carro skriver:

    När jag hörde talas om den här för första gången tyckte jag inte att den var något för mig, jag tror att jag får ta och tänka om 😉