”Julens godsaker” och ”Ulrikas GI-helger”

Written by Maria Ragnarsson on november 29th, 2011

Så här i adventstider är det hög tid att börja baka inför julen. I Mia Öhrns Julens godsaker hittar jag nya spännande recept på exempelvis lingonkola och glöggtryfflar. Här finns också mer traditionella recept på bland annat mintkyssar och mozartkulor. Mixen mellan ”gamla godingar” och nya läckra recept känns inspirerande och väcker helt klart liv i baklusten! Förutom godisrecept innehåller boken recept på desserter, kakor, bullar och bröd. Att recepten innehåller få och vanliga ingredienser uppskattar jag särskilt. Glatt tar jag och barnen oss an årets julbak!

Samtidigt smyger sig det dåliga samvetet på, för vad kommer vågen att visa efter jul? Visst är det väl så att godsaker och god mat hör julen till, men hur ska man äta om man vill tänka lite på vikten också? Ulrika Davidsson har skrivit en bok som ter sig som en räddningsplanka för den som med gott samvete vill njuta av god julmat: Ulrikas GI-helger: jul, påsk, midsommar. Ät gott, men välj rätt – visst låter det sympatiskt?!

En del ingredienser i Davidssons bok har jag inte använt förut såsom sukrin, agavesirap och sugarsnaps. Visst är det väl roligt att förnya sin matlagning, men nog höjs tröskeln för att komma igång en smula, när man får leta i mataffären för att hitta ingredienserna? Ulrikas bok är en receptsamling, men för en djupare förståelse hade jag gärna sett en slags teoridel. Varför ska jag exempelvis välja sojamjöl och dinkelmjöl istället för exempelvis vanligt fullkornsmjöl? Varför agavesirap och inte vanlig sirap? Det hade inte skadat med lite information i stil med att i den här maträtten är det ingredienserna X, Y och Z som är speciellt nyttiga och sunda ur GI-synpunkt…Bortsett från det är recepten mycket läckra. Det känns knappast som att man försakar det goda, snarare tvärtom! Den analkande julen lär bli riktigt god! 🙂

 

4 Comments so far ↓

  1. Sofia skriver:

    Omslaget till boken ”Julens godsaker” ser väl så läckert ut!

  2. Maria skriver:

    Innehållet också 🙂

  3. Desirée skriver:

    Vi äter alltid eget lamm eller vilt på julafton, är inte så förtjust i julmaten faktist!

  4. Maria skriver:

    Verkar som du har skapat en egen tradition – och det är väl inte det sämsta!