Den pågående pandemin är som bekant orsakad av ett virus, coronaviruset. I ”Bakteriekriget” fokuserar den norska journalisten och författaren Erik Martiniussen emellertid på en annan kris som pågår i det tysta. Det handlar om bakterier och om den ökade resistensen mot den sista linjens antibiotika. Runt om i världen dör 700 000 människor om året av antibiotikaresistenta bakterier. Siffran väntas kunna stiga till 10 miljoner före 2050. Det är en djupt oroande och skrämmande utveckling.
Med nykter saklighet beskriver författaren människans kamp genom historien mot bakteriella sjukdomar. När penicillinet kom var det en revolutionerande upptäckt som lade grunden till den moderna sjukvården. Det som nu håller på att hända är att läkarvetenskapen riskerar att kastas hundra år tillbaka i tiden om antibiotikan blir helt verkningslös. Överanvändningen av antibiotika har gett upphov till resistenta bakterier och efter 1980 har knappt ett enda nytt antibiotikum utvecklats.
Vi befinner oss utan tvekan i ett bekymmersamt läge. Ser det då helt nattsvart ut? Nej, enligt Martiniussen finns det hopp. Jakten på nya antibiotika fortsätter och det finns nya metoder som skulle kunna utvecklas med rätt finansiering, exempelvis bakteriofagerterapi. Bakteriofager är virus som angriper och dödar specifika bakterier. Men innan metoden kan användas i stor skala behövs mer forskning.
”Bakteriekriget” är en högintressant och tankeväckande bok som fängslar från första till sista sidan! Utan tvekan är detta en av årets intressantaste böcker! Martiniussens reportagebok är initierad och väldokumenterad och fungerar som en ögonöppnare! Högsta betyg! 5 av 5.
