Vegetarisk mat ligger mig varmt om hjärtat och det är därför med stor nyfikenhet som jag tar mig an den brittiske matskribenten och tevekocken Hugh Fearnley-Whittingstalls kokbok Grön mat: Vegetariskt varje dag från River Cottage. Författaren kallar sin bok för ”grönsakskokbok” skriven i syftet att få oss att äta mer grönsaker, men utan att försöka omvända någon till att bli vegetarian. Han är själv allätare, men inser vikten av att minska på köttätandet för vår egen hälsas skull och för planetens framtid. Sympatisk utgångspunkt, eller hur?!
Grön mat innehåller ungefär 200 recept, varav en dryg tredjedel ska passa även till veganer. Rent generellt är det inga märkvärdiga ingredienser som används i recepten, vilket naturligtvis är ett plus, men trots att recepten ser läckra ut, har jag svårt att komma till skott och faktiskt tillaga någon rätt. Jag frågar mig konfunderat om det beror på mig eller på kokboken…Fast en del inspiration har jag väl ändå fått – åtminstone har jag grillat sparris och gjort varma mackor…Jag får väl sikta på att tillaga någon av de värmande sopporna när hösten gör sitt intåg!