”Den nya skåpmaten” av Jenny Damberg – kokbok helt rätt i tiden

Written by Maria Ragnarsson on februari 24th, 2021

Trots att den här boken inte är skriven med anledning av coronapandemin är tajmningen klockren! I pandemi-tider bunkras det inte bara toalettpapper och pasta. Många fyller skafferiet med konserver för att undvika alltför täta turer till mataffären.

Boken innehåller recept på allt från huvudrätter och plockmat till söta efterrätter. Den gemensamma nämnaren är att alla rätter innehåller något från burk eller tetra. Många rätter är gröna, men det finns även några recept med fisk. För den som av någon anledning isolerar sig i hemmet är det dock en nackdel att flera recept innehåller färska ingredienser. Men som sagt, boken är inte skriven med pandemin i åtanke.

Författaren menar helt enkelt att konserver förenklar matlagningen betydligt. Att exempelvis laga tomatsås helt från grunden, utan krossade tomater, är tidsödande. Så varför inte använda konserver och underlätta i vardagen? Konserver är tidsbesparande, billiga och goda.

Bland recepten lockas jag framför allt av de söta rätterna. Tyvärr går många matigare recept bort för min del, eftersom jag är allergisk mot bönor, linser och nötter. Det finns flera spännande pastarecept, men pasta med kronärtskocka, chili, vitlök, kapris och citron gick inte hem hos familjen…

Några sidor ägnas åt en kort historik över konservburkens historia. Dessutom skriver Damberg om förpackningar ur ett miljöperspektiv. Ur miljösynpunkt vinner tetran inte oväntat över konservburken. Jag hade gärna läst mer om själva konservburken och de eventuella riskerna med att äta konserver. Här syftar jag på bisfenol A och andra kemikalier som burken kan tänkas avge till maten. Bortsett från dessa få specialsidor om konservburken och matförpackningar ser boken ut som en traditionell kokbok. Betyg: 3.

 

Leave a Comment