”Tusen och ett liv på akuten” – Baptiste Beaulieu skildrar smärta och humor på akuten

Written by Maria Ragnarsson on november 16th, 2014

Fransmannen Baptiste Beaulieus bok ”Tusen och ett liv på akuten” sticker verkligen ut i bokfloden! I början hade jag svårt att förhålla mig till tonen, till blandningen av svart humor och allvar, men snart kapitulerade jag inför bokens rörande charm.

Romanen utspelar sig på ett sjukhus i Frankrike under 7 dagar. I rum 7 ligger en dödssjuk kvinna. Hennes son är på grund av ett vulkanutbrott strandsatt på Island. En läkare, som blivit väldigt fäst vid kvinnan, försöker förlänga hennes liv genom att berätta historier för henne. Kvinnan, som av läkaren kallas för Eldfågelkvinnan, vill veta allt som händer i sjukhusets korridorer. Och så länge hon skrattar, är hon ju vid liv resonerar läkaren…

Läkarundersökningarna och anekdoterna i boken sägs vara autentiska och bygger på inlägg publicerade på författarens blogg Alors voilà. Baptiste Beaulieu, vilket för övrigt är en pseudonym, är själv verksam som läkare. Autentiskt eller inte, så är detta en bok för vårdpersonal och patienter att känna igen sig i! En läkare på akuten träffar förstås människor av alla de slag med varierande krämpor. Kontrasterna är stora och människoödena som flimrar förbi i historierna är vitt skilda. Ibland blir det snudd på för bra, när anekdoterna radas upp, men läkarens omsorg om den döende patienten känns ändå äkta. Boken är varm, tänkvärd och lär knappast lämna dig oberörd! Perfekt läsning i höst- och vintermörkret!

 Tusen och ett liv på akuten

 

Comments are closed.