”Vegetarianen” – säregen roman av Han Kang

Written by Maria Ragnarsson on januari 24th, 2017

Den sydkoreanska författaren Han Kang fick det internationella Man Bookerpriset 2016 för romanen ”Vegetarianen”. Berättelsen liknar ingenting annat som jag har läst! Det är en mörk, sorglig, omskakande och utmanande historia. De drygt 200 sidorna går fort att läsa, men innehållet är komplext och tankeväckande och tar tid att smälta.

Boken har tre tydliga delar, berättade ur tre olika perspektiv. Man skulle faktiskt kunna tala om tre fristående noveller, som alla handlar om Yeong-hye, en plikttrogen och fåordig hemmafru bosatt i Seoul.

Första delen berättas av maken och skildrar hur Yeong-hye på grund av en mardröm plötsligt bestämmer sig för att bli vegetarian. Maken kan vare sig förstå eller acceptera hennes val. De nya matvanorna får Yeong-hye att tappa i vikt. På grund av sina återkommande mardrömmar sover hon dessutom dåligt och blir blek och glåmig av sömnlöshet. Med våld, hot och lögner försöker familjen att övertala henne att börja äta kött igen. Att vara vegetarian är inte socialt accepterat. Yeong-hye får tydligt känna av att hon genom sitt val att vara vegetarian avviker från normen.

Bokens andra del berättas av Yeong-hyes svåger och har en helt annan karaktär. Svågern är konstnär och inleder ett konstprojekt tillsammans med Yeong-hye. Han videofilmar när han målar blommor på hennes nakna kropp…Ja, det är inte utan att man tappar hakan över vilken märklig vändning berättelsen tar…

Bokens tredje del berättas ur Yeong-hyes systers perspektiv. Läsaren får i glimtar ta del av syskonens uppväxt. Psykisk sjukdom, själsliga sår, existentiella frågor och syskonens relation står i fokus. Innehållet blir i denna del alltmer surrealistiskt.

Romanen innehåller inslag av sex och våld, så en liten varning till känsliga läsare är kanske på sin plats. Trots att boken bitvis är både egendomlig och konstig, har den ett psykologiskt djup som gör den trovärdig och omskakande. Jag hade svårt att sluta läsa! Slutet är öppet och fritt för tolkningar. För mig drar det ner betyget, men den här udda berättelsen med sina många lager får ändå ett högt betyg: 4.5.

 

Comments are closed.