”Natten” av Elie Wiesel

Written by Maria Ragnarsson on december 1st, 2019

Bookmark förlag ger i höst ut Elie Wiesels klassiska bok ”Natten” i nyöversättning. Boken har även försetts med ett förord av Alice Bah Kuhnke, samt med ett efterord av författaren.

Elie Wiesel (1928-2016) upplevde och överlevde förintelsen. Han var 11 år när andra världskriget bröt ut. Familjen, som levde i Rumänien, deporterades 1944. Elie var den enda i familjen som överlevde koncentrationslägrets fasor. På drygt 120 sidor berättar han osentimentalt sin historia. Genom att vittna om det förflutna, hoppades han förhindra en upprepning i framtiden.

Författaren fick Nobels fredspris 1986. Han arbetade mot antisemitism och för mänskliga rättigheter under återstoden av sitt liv. Elie Wiesel skrev ett 40-tal böcker, varav ”Natten” nog är den mest kända.

”Natten” är en oerhört gripande bok, skriven på en stram och återhållen prosa. Den första lägernatten gjorde Elis liv till en enda lång natt… Som läsare förfasas man över vilka fruktansvärda illdåd som människan är kapabel till. Texten är som ett knytnävslag i magen! Auschwitz går aldrig att förstå, men vi får inte glömma!

En tunn bok med ett oerhört viktigt budskap! Läs! Betyg 5.

Foto: Basso Cannarsa
 

Comments are closed.