”10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld” – mästerlig roman av Elif Shafak

Written by Maria Ragnarsson on april 24th, 2022

Shafaks roman nominerades 2019 till Bookerpriset och tog sig då till den korta listan. Nu finns romanen på svenska. En fascinerande och synnerligen originell vårnyhet! Läs den!

När Leilas hjärta slutar slå, fortsätter hennes medvetande att grubbla över livet under några sista skälvande ögonblick: 10 minuter och 38 sekunder för att vara exakt. I tillbakablickar får läsaren ta del av hennes uppväxt och liv. Leila mördas och dumpas i en soptunna, men detta inte någon deckare, utan en färgstark roman med teman som lojalitet, vänskap, utanförskap och social misär.

Shafak levandegör staden Istanbul och beskriver smaker, dofter och ljud. Miljöer och karaktärer skildras med säker hand. Förutom den prostituerade kvinnan Leila lär vi känna hennes fem förtrogna och nära vänner. De är alla udda personligheter som blivit tilltufsade av livet.

Det här är en vacker och gripande berättelse, originellt upplagd och oerhört välkomponerad! Jag blir grymt imponerad av såväl språk som stil! Missa inte boken och missa inte den här turkiska författaren som skriver så rasande skickligt! Shafak är en förkämpe för yttrandefrihet, så det känns passande att lyfta fram hennes bok denna helg när Världsbokdagen firas! Högsta betyg! 5 av 5.

 

Comments are closed.