”Smakernas återkomst” förstklassig bok om matråvaror av Mats-Eric Nilsson

Written by Maria Ragnarsson on april 12th, 2013

Författaren Mats-Eric Nilsson har skrivit flera uppmärksammade debatt- och reportageböcker om livsmedel och matkvalitet såsom Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik (2007); Äkta vara: guide till oförfalskad mat (2008) samt Döden i grytan: om vår rädsla för riktig mat (2010). I boken Smakernas återkomst: när maten följer årstiderna (2011) är det återigen matråvarorna som spelar huvudrollen.

Nilsson talar sig varm för att låta matlagningen följa grönsakernas, frukternas, bärens och fiskarnas egna säsonger. Den som låter naturen påverka vad som ska hamna på tallriken belönas dessutom med en särskild bonus: smakernas återkomst. Som moderna konsumenter har vi genom importmaten tillgång till allt året runt och glömmer därför lätt att foga oss i årstidernas växlingar. Men nog vet vi väl alla att jordgubbar smakar bäst på sommaren?! Alla råvaror har förstås sina säsonger och det finns många skäl att låta matlagningen följa årstiderna.

Smakernas återkomst är en välskriven coffee table book, eller varför inte en kitchen table book?! Hur som helst är det en bok som man gärna vill låta ligga framme. Förutom intressanta kunskaper om ett antal råvaror, innehåller boken olika recept, bland annat till en god och lättlagad kålrotssallad. Fem pärlor till Mats-Eric Nilsson och hans förträffliga bok!

 Kålrotssallad

 

Comments are closed.