Den blå maten av Ekstedt och Ennart

Written by Maria Ragnarsson on december 2nd, 2015

Vad sägs om en blå kokbok i juletid? Journalisten Henrik Ennart har undersökt vad människor äter i några geografiskt avgränsade områden, där chansen att man ska åldras med hälsan i behåll statistiskt sett är mycket god. Områdena kallas blå zoner. Vad äter människor i dessa zoner? Utifrån svaren har kocken Niklas Ekstedt tagit fram 52 recept från Italien, Grekland, Japan, Latinamerika och från Sverige och Småland. Resultatet av samarbetet heter: ”Den blå maten: recept för ett långt och lyckligt liv”.

Jag gillar bokens idé, men blir nog inte så värst mycket klokare. Recepten är lite av en besvikelse. Många rätter innehåller kött, vilket verkar en smula motsägelsefullt, eftersom människor i de blå zonerna överlag tycks äta lite mindre kött. Att man äter mycket lokalproducerat försvårar måhända receptmakandet? Tillgången på färsk bläckfisk borde väl exempelvis vara större i Costa Rica, än här hemma? Hel grillad havsabborre låter visserligen gott, men huvudingrediensen får väl ändå sägas vara svårfångad ibland! Men var och en får väl helt enkelt tänka till och inhandla närproducerade råvaror efter säsong. Boken ger dig inga kompletta vardagsmenyer, men visst finns det recept som får smaklökarna att vattnas! Betyget blir en 3:a.

Den blå maten

 

Comments are closed.