Ny roman av Josefine Klougart: ”Allt detta kunde du fått”

Written by Maria Ragnarsson on november 2nd, 2023

Josefin Klougart är en ung, dansk författare som har skrivit flera prisade romaner. Nu är hon aktuell med sin sjätte bok ”Allt detta kunde du fått”. Trots att boken är välskriven hade jag svårt att fastna.

Vi får följa Barbara som återvänder till sitt barndomshem på Jylland. Pappan har precis genomgått en stor hjärtoperation. Hans sjukdom ger Barbara anledning att se tillbaka på familjens historia. Hon försöker förstå varför hon har blivit den hon är och vad som har format henne genom livet. Romanen blir en släktkrönika där teman som föräldraskap, moderskap och systerskap är centrala.

Romanen är inte kronologiskt uppbyggd, utan består av anekdoter som löst fogats samman som till ett collage. Mosaikstilen och tidshoppen bidrar till att det inte är helt lätt att komma in i boken. Den som har läst något av Klougart tidigare, vet att hon kan skriva både svårtillgängligt och komplext. Även om den här boken nog får räknas som mer lättläst än annat Klougart har skrivit, är den krävande.

Klougart skriver om den tid som flytt och som aldrig kommer åter. Hon skriver om livet och döden, om familjen och om naturen. Naturskildringarna är fina och språket poetiskt. Ändå kommer jag på mig själv med att tappa tålamodet och intresset. Det är synd, för jag inser samtidigt att boken har fina kvaliteter. Stilen är säregen och texten är tveklöst välskriven.

Klougart lär fortsätta kamma hem litterära priser och få fina recensioner. Jag tippar att boken blir en riktig kritikerfavorit, men jag saknar tålamodet. Kanske kan boken få en ny chans vid ett senare tillfälle. Det är möjligt att jag förmår att uppskatta texten bättre en annan gång. Omslaget slutligen är riktigt snyggt! Finstämt precis som boken.

Mitt betyg: 3 av 5.

 

Comments are closed.