”Sänk trycket” – Lättläst om blodtrycket av Martin Carlsson

Written by Maria Ragnarsson on maj 30th, 2022

Jag har alltid haft lågt eller normalt blodtryck, men läser ändå den här populärvetenskapliga boken med intresse. Boken fungerar fint som introduktion till en av folksjukdomarna i dagens samhälle: högt blodtryck. Jag hade visserligen önskat ytterligare fördjupning i ämnet, men tror ändå att nivån är rätt för många. Den avslutande referenslistan innehåller tips på vetenskapliga artiklar för den som i likhet med mig vill veta mer.

Högt blodtryck är lömskt, eftersom det inledningsvis ofta inte ger några symptom. Av den anledningen talar man ofta om högt blodtryck som the silent killer…

Martin Carlsson är läkare och specialist inom endokrinologi och internmedicin. 2017 startade han Blodtrycksdoktorn, en digital tjänst för behandling av högt blodtryck. I sin bok förklarar han pedagogiskt hur blodtrycket fungerar, hur man mäter trycket och vilka risker ett högt blodtryck medför. Han tar vidare upp förebyggande livsstilsförändringar och beskriver olika behandlingsalternativ.

Dietisten Elinor Medhammar har bidragit med en tunn, men trevlig receptdel. Här finns om man så vill recept till en trerättersmiddag! Eller vad sägs om rödbetssallad, fisksoppa och chokladbrownie?! Kakan innehöll vare sig vetemjöl eller vanligt socker och var lite nyttigare än vanligt. God var den också! Recepten är baserade på den så kallade DASH-kosten, som rekommenderas vid högt blodtryck.

”Sänk trycket” är en informativ och mycket lättläst bok för den som vill ha grundläggande kunskaper om högt blodtryck. Helhetsbetyget blir en stark 4:a!

 

Comments are closed.