”Mera vego” – Fräsch kokbok av Sara Ask och Lisa Bjärbo

Written by Maria Ragnarsson on oktober 27th, 2014

Vad menas egentligen med beteckningen vego? Benämningar som vegetarian, lakto-ovo-vegetarian och vegan känner jag förstås till, men när dök egentligen begreppet vego upp? Kommer vego helt enkelt från engelskans veggo, som är slang för vegetarian? Att jag känner mig förvirrad av begreppet vego beror på att det får mig att associera till vegan. Skillnaden mellan vegetarian och vegan är inte oväsentlig. En vegan tackar exempelvis nej till en bit äppelkaka om den är bakad med smör eller ägg.

Sara Ask och Lisa Bjärbo kallar sin nya kokbok för: ”Mera Vego – mat för hela familjen”. Med vego menar författarna vegetarisk mat. Bortsett från att titeln lyckades att göra mig konfunderad, är detta en riktigt trevlig kokbok. Skulle man förresten vara vegan är vissa recept märkta med ”vegan-vänlig”. Här får man tips på hur man kan byta ut vissa ingredienser för att receptet ska passa veganen.

Recepten innehåller ganska vanliga ingredienser och fotografierna är en fröjd för ögat. Man får lust att laga mat! Receptet på potatispannkaka i ugn uppskattades här hemma, så det kommer jag att bjuda på igen. Lasagne med aubergine och zucchini fick klart godkänt. Tacoburgare gjorda på kidneybönor gick däremot inte hem hos mina försökskaniner… Ett minus är att flera rätter innehåller nötter. Annars är rätterna överlag enkla, inspirerande och barnvänliga. Jag gissar att recepten passar både den som vill börja laga vegetariskt och mer erfarna kockar. En ny favorit i kokbokshyllan, utan tvekan!

Vego

 

Comments are closed.