”Siddhartha” av Hermann Hesse

Written by Maria Ragnarsson on mars 25th, 2011

Romanen Siddhartha av den tysk-schweiziske författaren Hermann Hesse, som fick Nobelpriset i litteratur 1946, är sannerligen en religionsfilosofisk pärla! Till formatet är det en kort berättelse, men boken är ändå ett mästerverk fyllt av livsvisdom. Språket är poetiskt och kärnfullt med väl avvägda ord. Samtidigt är språkdräkten en smula ålderdomlig, men det förvånar knappast med tanke på att boken kom ut 1922. Jag lyssnade på boken, uppläst av Henry Bronett. Den fängslande uppläsningen kan möjligen ha underlättat och hjälpt mig att bättre förstå innehållet.

Boken handlar om Siddhartha, en indisk bramanpojke, som ger sig ut i världen tillsammans med vännen Govinda, för att söka meningen med livet. Siddhartha möter Buddha och imponeras stort av denne och dennes lära, men väljer ändå att inte stanna som anhängare. Läsaren får följa Siddhartha från ungdomsåren tills han på ålderns höst kommer till insikt.

För mig är det uppenbart att boken är skriven av en sökare. Jag blir nyfiken på författaren för så djupa själsliga insikter och en sådan oro i själen måste väl vara självupplevd? Författarens intresse för österländsk religion och mystik tycks genuint och han måste ha grubblat mycket. Eftersom man som läsare knappast förmår att ta till sig innehållet i en handvändning, föreslår jag omläsning och diskussion med andra läsare, kanske i en bokcirkel. Boken rekommenderas varmt till läsare som vill ta sig an en djup och tänkvärd klassiker.

 

2 Comments so far ↓

  1. Lina Forss skriver:

    Hej, vad kul att höra dig igår, en konkret blogg utan krångel, med det som får hjärtat att banka -boktips.
    Må allra bäst!

    Lina
    http://linapinaballerina.blogspot.com/2011/04/scones-och-anorexia.html

    http://www.boktipset.se/medlem/linaforss

  2. Maria skriver:

    Hej Lina!
    Det var minsann trevligt att träffa dig också! Jag har inte läst någon av dina böcker, men det får jag ju ändra på!