”Den nya GI-metoden” –Lauritzson och Davidsson aktuella med ny hälsokokbok

Written by Maria Ragnarsson on maj 31st, 2013

Den NYA GI-metoden av Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson går i korthet ut på att få oss att välja smartare alternativ till högraffinerade kolhydratrika produkter som socker, vetemjöl, potatismos, godis och läsk. Genom att introducera begreppet glykemisk belastning, GB, tar författarna GI-metoden till en högre nivå. Det fina med GB-värdet är att det tar hänsyn både till hur snabbt födoämnet omvandlas till socker i kroppen och mängden vi konsumerar. Låter det krångligt? Kanske, men det är förstås inte nödvändigt att ägna sig åt några exakta uträkningar. Det anges för övrigt inga GI-värden för matrecepten i boken, så den som faktiskt vill ägna sig åt matematik lämnas lite grann i sticket.

Det är framför allt bokens receptdel som fångar mitt intresse. Här finns smarriga frukostförslag, några mellanmål, recept på pajer, omeletter, pannkakor, sallader, soppor, varmrätter med fisk, kyckling och kött samt slutligen desserter. Hungrig behöver man inte vara för att ta kontrollen över de irriterande överskottskilona, det gäller ”bara” att äta rätt och lagom mycket. I sitt utförande känns boken lyxig – den är inbunden med röd tygrygg och den är rikligt illustrerad med fotografier som får det att vattnas i munnen…

Jag testlagade paj med rökt lax, spenat och muskot. Pajdegen innehöll bland annat bovetemjöl och pesto, vilket fick pajbottnen att smaka lite lurigt, men annars var pajen god. Just i detta recept har författarna klantat till det lite, för någon muskot innehåller faktiskt inte pajen, trots sitt namn! Lite skrattretande förstås, men den som så önskar kan ju alltid pröva att tillsätta lite muskot i fyllningen och hoppas att det smakar…

 Pajreceptet hittar du på sidan 75 i boken.

Blåbärscheescake. Recept på sidan 172.

Många desserter i boken innehåller nötter och mandel istället för vetemjöl, vilket naturligtvis inte passar nötallergiker. Glutenintoleranta däremot kan ju gotta sig åt de smarriga efterrätterna. Istället för socker innehåller flera desserter sukrin – sunt eller inte låter jag vara osagt.

 

Comments are closed.