”Plundrarna: Hur nazisterna stal Europas konstskatter” – Läsvärt av Anders Rydell

Written by Maria Ragnarsson on januari 13th, 2014

Anders Rydell, författare, journalist och chefredaktör på tidskriften Konstnären, uppmärksammar i sin bok Plundrarna hur nazisterna stal konst mellan 1933 och 1945, samt det juridiska och moraliska efterspelet. Många stulna konstverk återfanns direkt efter andra världskriget, medan andra försvann. De senaste decennierna har flera konstverk börjat dyka upp runt om i världen, vilket har fått de ursprungliga ägarna och deras ättlingar att träda fram med krav om att få tillbaka målningarna. Eftersom konsten många gånger är väldigt värdefull är det som bäddat för bittra och långdragna rättsliga fejder.

Anders Rydell skriver fängslande och kunnigt om den mest omfattande konstplundringen i historien, som alltså fortfarande inte är historia… Boken är tankeväckande och intressant för den som, med eller utan förkunskaper, vill fördjupa sig i ämnet.

2003 kontaktades Moderna museet av ättlingarna till den tysk-judiske affärsmannen Otto Nathan Deutsch. Det hade kommit till familjens kännedom att museet hade Emil Noldes målning Blumengarten, och nu ville ättlingarna få tillbaka tavlan som försvann på 1930-talet när familjen tvingades att lämna Nazityskland. Moderna museet hävdade att tavlan köpts i god tro och ville inte återlämna målningen utan kompensation. Förhandlingarna mellan parterna blev segdragna och väckte internationell uppmärksamhet. Först 2009 träffades en kompromissuppgörelse mellan Moderna museet och arvingarna. Tavlan såldes till en anonym köpare för 3 150 000 dollar, men får hänga kvar på museet till någon gång under 2014. När tavlan överlämnas kommer museet att få låna ett eller flera andra verk av köparen i upp till fem år. Vi lär väl få höra mer om detta under året, gissar jag.

Rydells bok får mig att tänka på Jojo Moyes Sophies historia, som en roman som utspelar sig dels i Frankrike under första världskriget, dels i London 2006. Berättelsen kretsar kring ett porträtt av fransyskan Sophie Lefevre, en målning som blir föremål för återlämningskrav. Visserligen är detta fiktion och underhållningslitteratur, men boken är ändå hyfsat spännande och behandlar frågan om konstrov ur ett annat perspektiv.

Plundrarna  Sophies historia

 

Comments are closed.