”Mississippi” av Hillary Jordan – gripande roman om rasmotsättningar i amerikanska södern

Written by Maria Ragnarsson on augusti 24th, 2012

Hillary Jordans bok Mississippi är en ödesmättad berättelse om rasmotsättningar, kärlek, krig och vänskap. Historien utspelar sig i anslutning till andra världskriget på Mississippis bomullsfält i den amerikanska södern.

Författaren skiftar berättarperspektiv genom att låta sex personer omväxlande komma till tals. Vi får exempelvis följa lantbrukarhustrun Laura som med man och barn lever på en primitiv och nedgången bomullsfarm. Det ständigt återkommande regnet förvandlar gårdsplanen till en tjock sörja av lera och översvämningarna gör vägarna oframkomliga. ”När jag tänker på gården tänker jag på leran” säger Laura i bokens inledning. Den amerikanska titeln Mudbound anspelar för övrigt på den bundenhet till leran och marken som personerna på olika sätt upplever. De svarta arbetarnas livsvillkor är förstås ännu tuffare än de vita jordägarnas…

Redan från första början förstår man att någon kommer att råka illa ut. Det står också tidigt klart vem som kommer att drabbas – och då syftar jag inte på mannen som begravs i första kapitlet. Orättvisorna och rasmotsättningarna eskalerar och tragedin rycker obönhörligt närmare. Detta upplägg gör att jag läser med stigande sorg och med tilltagande vemod.

I slutet av boken finns diskussionsfrågor tänkta som underlag och inspiration för läsecirklar och för egen fördjupning. Det passar bra, för boken väcker många tankar och passar synnerligen väl som bokcirkelslektyr. Den här boken är en pärla med många bottnar som man inte bara lägger ifrån sig. Läs den!

 

2 Comments so far ↓

  1. Annelie skriver:

    Håller med dig helt och hållet! En underbar bok som gör en både sorgsen och upprör på samma gång! Den utspelar ju sig inte alltför långt bak i tiden. Finns ju många som minns hur det var.

  2. Maria skriver:

    Du har rätt i att det inte var så länge sedan… Kommer att tänka på Toni Morrisons bok ”De blåaste ögonen”. Har inte läst denna roman, men den står på min ”vill-läsa-lista”. Temat är väl delvis detsamma tänker jag.