”Saltad nota” – ögonöppnande granskning av Mats-Eric Nilsson

Written by Maria Ragnarsson on mars 11th, 2014

Författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson har skrivit flera uppmärksammade debatt- och reportageböcker om matråvaror. Med hjälp av innehållsförteckningen kan vi som konsumenter vara noggranna med vilka livsmedel vi köper i mataffären, men vad vi får på tallriken när vi går ut och äter har vi vanligen ingen aning om. I boken Saltad nota: om matfusket – från gatukök till gourmetkrog granskar Mats-Eric Nilsson råvarufusket på krogar, kaféer, snabbmatsställen och restauranger. Det blir en intressant, omskakande och ögonöppnande läsning!

För något år sedan iakttog jag häpet hur en anställd på en väl ansedd restaurang köpte 15-20 frysta efterrättspajer i mataffären. Färdig chokladtårta – är det vad man får om man beställer en bit chokladkaka på lyxrestaurangen? Sikta lite florsocker över, dekorera med några blad citronmeliss och ett par färska hallon och plötsligt så ser kakan hembakad ut… Att det faktiskt går till så här på många ställen är upprörande, för som gäst känner man sig förstås grundlurad!

Restauranger serverar billiga hel- och halvfabrikat, ursprungliga råvaror ersätts med billigare alternativ och maträtter marknadsförs felaktigt. Listan kan göras lång på hur det trixas och fuskas. Att restauranger använder färdig äggröra på dunk hade jag väl aldrig kunnat tro! Det är lätt att bli en smula uppgiven, men endast medvetna kunder kan börja ställa krav…

Mats-Eric Nilsson är chefredaktör för den nya tidskriften Hunger. I det senaste numret, nr 1 2014, finns exempelvis ett läsvärt reportage, Juicens pris, som handlar om apelsinarbetarnas arbetsvillkor. Tidskriften har fått kritik för att den framkallar känslor av skam och otillräcklighet hos läsaren. Att upplysa och granska är viktigt, men det gäller att samtidigt inspirera och vägleda till de minst dåliga valen. En fylligare receptdel, sprittande av matglädje, hade lyft tidskriften ytterligare ett snäpp och antagligen underlättat för budskapet att tränga in. Nilssons bok Smakernas återkomst drog åt detta håll, men även här kunde recepten vara fler.

saltad nota

Här kan du läsa om Smakernas återkomst av Mats-Eric Nilsson.

 

2 Comments so far ↓

  1. Linnea skriver:

    Det tråkiga är att folk helt enkelt inte vill betala för reko, eko och bra mat. Alla människor med förnuft är t.ex. emot våldsamt besprutade bananer och tycker att det är lite orimligt med importerad mjölk från andra länder, men kan folk spara några kronor så gör de det ändå. Tyvärr!

  2. Maria skriver:

    Money rules the world, sägs det…