”Viskleken” av Arne Dahl

Written by Maria Ragnarsson on augusti 4th, 2011

Trots ett lockande omslag och flera positiva recensioner i pressen blev jag besviken på den här boken. På tok för många parallellspår eller trådar prövar mitt tålamod till bristningsgränsen. Karaktärerna är också för många, vilket gör att de förblir ytligt anonyma och skissartade. Att Dahl elegant väver ihop alla trådar på slutet, väger inte upp segheten eller bristen på spänning orsakad av att jag trasslar in mig i härvan.

”Viskleken” är den första delen i en planerad kvartett och en fristående fortsättning på Arne Dahls deckarsvit om den så kallade A-gruppen, specialenheten för våldsbrott av internationell art. A-gruppen lades ner i sista delen, men vad jag förstår dyker flera av gruppens medlemmar återigen upp i ”Viskleken”. Ett kärt återseende för trogna läsare måhända, men inte för mig, eftersom jag tidigare inte har läst något av författaren.

Titeln anspelar på att information förmedlas från person till person, för ovanlighetens skull utan att förvrängas. Poliserna i den nystartade Opcop-gruppen, en hemlig operativ enhet inom Europol, får följa viskkedjan hela vägen, samt ta sig an gränsöverskridande brottslighet av alla de slag. Och allt hänger sinnrikt ihop. Det kunde ha blivit riktigt bra om bara mitt engagemang och intresse hade väckts på allvar. Boken förtjänar säkert ett högre betyg, men jag kan bara dela ut 2 av 5 pärlor.

 

2 Comments so far ↓

 1. Lina skriver:

  Trist med tråkiga böcker!
  Vilken bok är din absoluta favorit ever!!? Du får ge en top tre lista!

 2. Maria skriver:

  Omöjligt egentligen, men följande böcker rankar jag högt: Törnfåglarna,
  Sagan om ringen-trilogin samt
  Utvandrarsviten av V. Moberg.
  Själv då?