”Vindens skugga” av Carlos Ruiz Zafón

Written by Maria Ragnarsson on augusti 18th, 2009

Vilken pärla! Häromveckan sade en låntagare till mig att ”alla borde läsa den här boken”. Efter att själv ha sträckläst den förstår jag till fullo låntagarens entusiasm!

I berättelsens upptakt får den tio-åriga pojken Daniel följa med sin pappa till De bortglömda böckernas gravkammare någonstans i Barcelona. Här får Daniel välja ut en gammal bok, som han får adoptera och lova att beskydda. Som av en slump- eller är det verkligen en slump? – fastnar han för ”Vindens skugga” av Julián Carax. Pojken sträckläser boken och fascineras av såväl berättelsen, som av mystiken som omger den okände författaren. En rad gåtor tycks omge boken: Vem är författaren Julián Carax och varför verkar någon vilja bränna alla dennes böcker?

Spänningen byggs successivt upp och intrigerna tätnar alltmer. Berättartekniskt är historien mycket skickligt uppbyggd, även om det tog ett tag innan jag verkligen var fast. I boken möter man ett myller av personer. Persongalleriet är onekligen imponerande, även om jag vid något tillfälle faktiskt undrade vem som var vem. Vindens skugga är sannerligen en riktig bladvändare, som förmedlar en kärlek till böcker och till böckernas värld. Jag kommer att kasta mig över uppföljaren ”Ängelns lek”.

 

Comments are closed.