”Västerbottensost” av Susanne Jonsson

Written by Maria Ragnarsson on november 8th, 2009

Det här är en riktigt härlig bok med underbara bilder och smakrika ostrecept. Det sägs att äkta Västerbottensost enbart kan tillverkas vid Burträsk mejeri. För att komma ostens hemlighet på spåren har man till och med tagit hjälp av DNA-teknik för att undersöka mikroorganismerna i osten! Det tycks alltså vara svårt att sätta fingret på vad som gör Västerbottensosten så speciell.

Det vattnas i munnen när jag bläddrar i boken och jag får verkligen lust att pröva flera av recepten. Vad sägs om Västerbottensost-cheesecake med vinbärstopping eller Västerbottensost-plättar? Bilden på bokens framsida illustrerar hasselnötspanerad Västerbottensost med rårörda hjortron. Det ser väl underbart gott ut? Fast hur får jag tag i rårörda hjortron i Skåne?

Dessvärre nämns inte nytillskottet Krutrök i boken. Osten Krutrök, som också den tillverkas vid mejeriet i Burträsk, är i mitt tycke om möjligt ännu godare än Västerbottensosten!

 

 

Comments are closed.