”Värt att dö för” av Lee Child

Written by Maria Ragnarsson on december 16th, 2011

Efter det spektakulära slutet i 61 timmar, Lee Childs 14:e bok om actionhjälten Jack Reacher, hade jag höga förväntningar på den 15:e boken, uppföljaren Värt att dö för. Jag hade förväntat mig en tydlig återkoppling, en bra förklaring helt enkelt. Men bortsett från att Reacher uppenbart är mörbultad och skadad efter händelserna i 14:e boken ges ytterst knapphändiga förklaringar till hur hjälten mirakulöst nog klarade livhanken. Fy skäms Lee Child! Som du leker med dina läsare! Att försätta sin hjälte i en helt omöjlig situation med obefintliga överlevnadschanser och sedan oberört tuffa vidare med nästa bok som om inget hänt! Det hade kanske varit bättre om 61 timmar fått avsluta serien?

Värt att dö för innehåller rätt mycket våld. Reacher tar lagen i egna händer och har ihjäl den ena skurken efter den andra. Ur ett etiskt perspektiv finns en hel del att diskutera och att reflektera över för den som är på det humöret.

Även om boken är spännande och jag gillar Magnus Roosmanns hesa raspiga stämma så får jag nog klassa Värt att dö för som en massproducerad, själlös action utan större finess och känsla. Språkligt och litterärt imponerar författaren knappast med sina korthuggna meningar, ständigt återkommande favoritord och upprepningar: Han sa, hon sa, Reacher sa…Förmodligen X, förmodligen Y…Den som är ute efter språklig njutning får söka på annat håll!

Intressant att notera är att vagabonden Reacher faktiskt borstar tänderna i denna bok. Fast med tanke på att han inte har något bagage kan man undra var han förvarar tandborsten. I fickan måhända?

Efter att ha lyssnat på Värt att dö för undrar jag om det inte är dags snart för Lee Child att låta Reacher möta sin överman. Slutgiltigt. Jag känner mig i alla fall redo för att lämna Reacher där han står vid vägrenen för att lifta mot nya äventyr. Min längtan efter en originell kvalitetsroman börjar åter spira.

 

Comments are closed.