Upptäck Italiens pastakök med Bo Hagström

Written by Maria Ragnarsson on januari 26th, 2012

För många barn är spagetti och köttfärssås en klar favorit på matbordet. Som förälder är man kanske inte lika begeistrad, även om pasta, parmesan och rödvin faktiskt inte är så dumt. Men varför inte upptäcka några nya pastarecept som kan bli uppskattade av hela familjen?!

I boken Viva la pasta! guidar Bo Hagström läsaren på en pastaresa runt om i Italien. Hagström skriver kunnigt om pastans historia, om konsten att göra egen pasta och om konsten att koka pasta. Recepten har han samlat in under sina många besök i Nord-, Mellan-, och Syditalien. Det riktigt vattnas i munnen när man bläddrar i boken och man drabbas av resfeber. För vem skulle inte vilja bege sig till Italien och lära känna det italienska köket på plats?

Hagström listar våra vanligaste pastasorter i kvalitetsordning. Jag tar med listan till affären och upptäcker hur många olika pastasorter det faktiskt finns att välja mellan, så varför hålla till godo med snabbmakaroner? En svårighet med recepten i boken är att lista ut vilken sorts pasta som avses. 300 gram fusilli bucati eller bucatini säger åtminstone inte mig så mycket. Som tur är finns bilder på de olika pastasorterna. En ovan kock hade helt klart uppskattat förslag på alternativa ingredienser. Om jag exempelvis inte hittar taleggio i min mataffär, vilken annan halvmjuk ost skulle kunna passa istället? Matlagning är en konst och jag övar glatt vidare under Hagströms ledning.

 

Comments are closed.