”Tigerkvinnan” av Katerina Janouch – träffsäker relationsroman

Written by Maria Ragnarsson on augusti 17th, 2011

Tigerkvinnan är den fjärde boken om barnmorskan Cecilia Lund. Bedragen heter första delen i serien och den hade jag läst tidigare. Men eftersom jag varken läst andra delen Systerskap eller tredje delen Hittebarnet, kunde jag inte riktigt bli kvitt känslan av att ha missat viktiga händelser i romanfigurernas liv. Jag tycker därför att böckerna i den här serien bör läsas i rätt ordning.

Janouchs styrka är hennes ypperliga relationsbeskrivningar. Familjelivet beskrivs jordnära och det är lätt att känna igen såväl vardagsstress som familjekonflikter.

I Tigerkvinnan väntar Cecilia parets femte barn. Någon tycks dock vilja både Cecilia och hennes mamma illa. Bägge får ta emot anonyma hotelser. Någon skickar dessutom boken Det femte barnet av Doris Lessing till Cecilia. Lessings bok handlar om hur en lycklig familj bryts ner när de får sitt femte barn, som visar sig vara ett monstruöst och ondskefullt gossebarn. Knappast någon lämplig läsning för gravida med andra ord! Frågan är förstås vem som ligger bakom hoten och varför…

Förlaget har valt att ge ut boken som ett så kallat danskt band, det vill säga som ett mjukband med flikar. Till formatet är boken större än en pocketbok. De mjuka pärmarna gör att boken känns behaglig att hålla i, men formatet gör mig ändå en smula kluven. Klart bättre än pocket, men jag föredrar nog trots allt vanliga inbundna böcker, som känns mer gedigna.

 

2 Comments so far ↓

  1. Annelie skriver:

    Jag tycker din blogg bara blir bättre och bättre! Du utgick på en hög nivå och sedan har du bara ökat! Det är alltid lika spännande och intressant att läsa din boktips!

  2. Maria skriver:

    Tack! Dina ord värmer oerhört!