”Svartvintern” av Marianne Cedervall

Written by Maria Ragnarsson on februari 14th, 2010

Jag har inte läst Marianne Cedervalls uppmärksammade debutroman ”Svinhugg”, men den reserverar jag direkt på biblioteket, efter att ha läst den fristående fortsättningen ”Svartvintern”. Ja, läst och läst, jag lyssnade på boken uppläst på sjungande dialekt av Susanne Alfvengren och Gun Olofsson.

Handlingen utspelas i en liten by i Lappland. Hit kommer den berömde operasångaren Ralph Sörarve, eftersom han av en hängiven beundrare oväntat har fått ärva ett gammalt nedlagt hotell i byn. Tillsammans med sin pojkvän vill sångaren rusta upp hotellet och öppna ett spa. Planerna tas inte särskilt väl emot av alla bybor, så det är upplagt för konflikter. Ralph får dock stöd av de omaka vännerna läkaren Mirjam och sierskan Hervor.

I berättelsen möter vi ett stort antal personer. Att försöka hålla reda på vem som är vem och hur de inbördes släktrelationerna ser ut är minsann inte alldeles enkelt! Bortsett från detta har författaren skrivit en lättsam och underhållande roman om livet i en avfolkningsbygd i norra Sverige.

 

Comments are closed.