”Supertanten” av Elin Ek

Written by Maria Ragnarsson on augusti 29th, 2011

När min mamma fyllde 40 år satte vi upp ett plakat där det stod att hon fyllde tant. Plötsligt är jag själv närmare 40 än 30 och upptåget känns inte lika kul…För mig är ordet ”tant” ett negativt laddat, nedsättande ord. Jag uppskattar därför inte att bli kallad tant: ”Fråga tanten där så hjälper hon dig att hitta en bok”. Med detta sagt känns det ganska befriande att Elin Ek i sin nya bok hyllar alla tanter och uppvärderar begreppet tant.

Vad är det då för kunskaper som tanterna besitter och som det är på tiden att de får erkännande för? Enligt författaren har tanterna en hel del kunskaper som efterfrågas och som värdesätts alltmer idag. I kapitlet saft, sylt, kräm och kompotter finns recept, tips och husmorsknep. Ett kapitel handlar om kakor och kafferep, eftersom tanter ofta och gärna bjuder på fika, enligt Ek. Ett annat kapitel ägnas åt konfekt och karameller. Vem minns inte sin mormors karamellskål? Vidare är supertanter proffs på att tillaga husmanskost och de är duktiga på att sy och brodera.

Supertanten: för dig som redan är en och för dig som vill bli: sylt, småkakor, syjuntor och civilcurage är på det hela taget en småcharmig bok, som är kul att bläddra i. Boken är rikt illustrerad och som receptbok helt klart udda, för det här är mer än en vanlig kokbok! Elin Ek är programledare, radiopratare, författare och tv-producent. Mest känd är hon väl dock för den kaxiga karaktären Grynet.

Jag fick hedrande nog en inbjudan till bokcirkeln ”Snittar & Realiteter”, en bokcirkel där bokbloggare träffas för att diskutera faktaböcker. På premiären diskuteras just  Supertanten, en bok som passar utmärkt som bokcirkelsbok! Åh, det hade varit kul att flyga till huvudstaden och prata om boken, men det kommer kanske fler tillfällen? Tummen upp för tanten!

 

6 Comments so far ↓

 1. Anna skriver:

  Tant Maria! =)

 2. Maria skriver:

  Sicken retsticka!

 3. EvaB skriver:

  Trevligt skrivet om Tanter.Synd du inte kommer med på torsdag!
  Hej från Tant Eva

 4. Maria skriver:

  Ja, det är ju synd, men det kommer kanske fler tillfällen? Tyckte inte att jag kunde hoppa på ytterligare en bloggcirkel. Förhoppningsvis blir det fler Prosa & Marmelad-träffar i höst!

 5. Svärmor skriver:

  Då är jag kanske en supertant! Ska låna boken nästa gång.

 6. Ingrid skriver:

  Jag tyckte det var okej att vara tant före Elin Ek kopplade ihop det med att baka mazariner. Hon känns antifeministisk för mig.
  Här är en kritiskt krönika som jag skrivit. Var gärna med och debattera.
  http://dagensbok.com/2011/09/09/bort-med-tassarna-fran-tanten