Suggestiv trilogi av Martin Widmark: Tyko Flores Äventyr

Written by Maria Ragnarsson on januari 10th, 2012

Bland kollegorna på biblioteket har Widmarks serie om den 13-årige pojken Tyko blivit något av en favorit. Böckerna har fått signumet Hcg, vilket innebär att de anses passa barn i ”mellanåldern”, dvs 10-13 åringar. Möjligen hade en tonårsklassning (uHc) passsat bättre på grund av böckernas något ålderdomliga anstrykning språkligt och innehållsligt. Hur som haver kan böckerna med behållning läsas även av vuxna, så missa inte den här serien!

Den första boken i trilogin heter Den dansande djävulen. Här möter vi den fattige, föräldralöse gossen Tyko Blom, som arbetar som grävare djupt nere under marken i en silvergruva. En dag skickas Tyko till ett gammalt gruvschakt, där han hittar en uråldrig järnlucka i bergväggen. Han har hittat porten till en annan värld… Här tar den andra boken vid: Fyrtornet i Son-Li. Fantasyinslaget blir starkare och äventyret börjar på allvar. Slutet är abrubt och läsaren kastar sig över den sista delen som är spännande in i det sista: Polyhymnias guld. Böckerna bör definitivt läsas i kronologisk ordning.

Böckerna finns även som ljudböcker, inlästa av Jakob Eklund. Han läser behagligt, men måhända en smula sävligt. Jag gillar att det är samma uppläsare till samtliga delar i serien. I sista delen gör Eklund en fin rolltolkning av den så kallade Ormapan och läser med stor inlevelse.

Böckerna i serien Tyko Flores Äventyr påminner på sätt och vis om Michelle Pavers omtyckta serie Han som föddes att möta mörkret, som inleds med boken Vargbröder. Jag kommer i alla fall att tipsa läsare som gillat Pavers böcker om Widmarks välskrivna trilogi.

      

 

1 Comments so far ↓

  1. Erica skriver:

    Jag är 11 år och jag tycke att den första delen inehöll för många svåra ord. (Har ej läst dom andra.)