”Strimmor av hopp” – Angelägen ungdomsbok om Stalins utrensningar i Baltikum

Written by Maria Ragnarsson on september 26th, 2011

Amerikanska Ruta Sepetys debutroman Strimmor av hopp handlar om en fasansfull period i historien. Jag syftar på Sovjetunionens ockupation av de baltiska staterna och den utrensning som skedde på 1940-talet, då personer som ansågs vara sovjetfientliga mördades, fängslades eller deporterades.

Under extrema förhållanden, som boskap i en boskapsvagn, forslas femtonåriga Lina och hennes familj den långa vägen från Litauen till Sibirien. Sepetys, som själv har sina rötter i Litauen, berättar en mycket gripande historia, inspirerad som hon är av den egna släkthistorien.

Övergrepp, förnedring, död och en förtvivlad kamp för överlevnad – innehållet i boken är onekligen tungt. Språket är enkelt och lättläst och berättelsen är spännande, även om den inte riktigt griper tag i mig på allvar. Jag behåller distansen till det obehagliga och otäcka, samtidigt som jag inser hur angeläget det är, att det som skedde inte faller i glömska. Romanen förtjänar att uppmärksammas och passar såväl ungdomar i övre tonåren som vuxna.

 

Comments are closed.