”Stora boken om trädgårdsprojekt” – praktverk av Marianne Svärd Häggvik

Written by Maria Ragnarsson on april 22nd, 2013

Den här trädgårdsboken plockar jag in bland vårens bästa! Det är lätt att bli lyrisk när man läser Svärd Häggviks Stora boken om trädgårdsprojekt: sten, tegel, trä, pil, betong, metall, glas.

Stora och små projekt varvas och nog väcks skaparlusten till liv alltid! Mest förvånad blir jag över kapitlet om glas, även om färgat glas förstås kan glittra vackert i trädgården. Glasarbetena handlar om att skära till glasbitar som sedan fogas samman antingen med en lödkolv eller i en brännugn. Förutom dessa redskap behövs exempelvis en glasskärare och en glasslipmaskin. Glasarbeten är nog inget som jag kommer att ge mig på i första taget, är jag rädd.

I kapitlet med snickeriarbeten hittar jag en pall av knotiga tallgrenar som ser ganska lustig ut. Udda är den åtminstone! Den traditionella odlingslådan däremot kanske kan vara något för mig. En upphöjd rabatt med perenner kanske det också kan bli om andan faller på?!

Det bör väl sägas att detta inte är någon traditionell bok om trädgårdens växter. Istället handlar det främst om att pynta i trädgården och att tillverka dekorativa krukor, möbler, växtstöd, gångytor och avskärmningar. För den som vill pröva på att gjuta i betong finns inspirerande förslag och steg-för-steg-beskrivningar på allt från servettyngder, krukfat, krukor, ljuslyktor och betongplattor till en stor betongbänk.

Summa summarum så är detta en bok fullmatad med idéer för trädgården. En perfekt visitpresent istället för den sedvanliga blomman!

 

Comments are closed.