”Stoner” av John Williams – bortglömd roman från sextiotalet blir bästsäljare

Written by Maria Ragnarsson on juni 15th, 2014

När amerikanen John Williams bok ”Stoner” gavs ut 1965 såldes den i blygsamma 2000 exemplar. Men boken fick fina recensioner och glömdes aldrig helt bort. 2003 kom den i nytryck och bokens rykte började på allvar sprida sig. Nya läsare hittade romanen och nu har den blivit en storsäljare i västvärlden. Författaren själv, som levde 1922 -1994, fick tyvärr aldrig uppleva framgången.

Romanen handlar om bondsonen William Stoner som börjar studera vid universitetet i Missouri 1910, för att bli agronom och därmed bli bättre rustad, att överta gården hemmavid. Men efter några år byter han studieinriktning för att ägna sig åt litteraturen istället. Till föräldrarnas sorg väljer han den akademiska banan och stannar på universitetet, där han börjar att undervisa. Stoner gifter sig och får en dotter som blir hans ögonsten.

I denna roman gestaltas Stoners levnadsöde. Lågmält och vemodigt skildras Stoners liv, hans drömmar, förhoppningar, sorger och äktenskapsproblem. Tonen illustreras väl av det gråa omslaget. Särskilt far-dotter-relationen är gripande och tragisk. Stoner tycks tillåta livet att bara hända. Kunde han inte ha kämpat mer för dottern, undrar jag förbryllat.

Språket har ett fint flyt, men tempot i romanen är ganska lågt. Förvänta dig ingen actionroman! Boken utspelar sig i universitetsmiljö – en miljö som författaren var väl bekant med, eftersom han själv arbetade som universitetslärare. Det är glädjande att denna tidlösa och stillsamma bok med många bottnar har fått nytt liv.

stoner

 

Comments are closed.