”Stenträdet” – existentiell thriller av Stefan Einhorn

Written by Maria Ragnarsson on september 23rd, 2013

Sveriges svar på Dan Brown heter Stefan Einhorn! Hans nya spänningsroman Stenträdet är en rafflande thriller som trollbinder läsaren från första till sista sidan. Vetenskap, myter, religion och andligt sökande vävs samman i denna rappa äventyrsberättelse. Boken är en helt fristående fortsättning på romanen Den sjunde dagen från 2003.

Psykiatern Daniel Weiss blir inkallad till en sluten psykiatrisk avdelning för att göra en konsultationsbedömning av en patient, som tycks paranoid. När patienten mördas och dr Weiss själv med nöd och näppe undkommer tvingas han att ompröva sin tidigare bedömning av patienten. Snart har doktorn axlat patientens sökande efter det mytomspunna livets träd. Det blir en actionfylld jakt i kamp mot klockan och mot de krafter som försöker hindra honom från att hitta trädet.

Intrigen är bitvis väl fantasifull. Livets träd tolkas inte symboliskt, utan är ett riktigt träd, sällsynt och bortglömt av världen. Det är bråttom att hitta trädet, eftersom det behövs för att skapa kontakt med det gudomliga och för att säkerställa att tillräckligt många människor uppnår det stadium av rättfärdighet som krävs för att världen inte ska gå under. Även om upplägget känns en smula konstruerat är spänningsfaktorn hög och boken tankeväckande och originell.

Stenträdet

 

1 Comments so far ↓

  1. Gunvor skriver:

    Väldigt fin bild du har på bloggen . Trodde förstatt du tagit den själv.
    Gunvor