Stefan Einhorns ”Änglarnas svar” berör på djupet

Written by Maria Ragnarsson on september 29th, 2011

Med boken Änglarnas svar har Stefan Einhorn utan tvekan skrivit en av höstens starkaste romaner. En sinnrikt konstruerad berättelse med oväntade vändningar och märkliga sammanträffanden. Wow!

Sju personer berättar sina livshistorier. Deras inbördes relationer är komplicerade och det är inte förrän alla har kommit till tals som läsaren ser helheten. En finurligt komponerad pusselroman således. Särskilt starkt berörs jag av judinnan Hannas berättelse om uppväxten i Polen, livet i Łódź getto och tillvaron i olika koncentrationsläger. Hanna kommer med de vita bussarna till Sverige där hon blir barnsköterska till en liten pojke, som kommer att betyda mycket för henne. Men Hanna är en sorgsen kvinna med många plågsamma minnen och hennes förflutna gör sig ständigt påmint…

Frågor om etik och moral tycks ligga Einhorn varmt om hjärtat. Titeln anspelar på en judisk legend, enligt vilken Gud sammankallade änglarna för att få råd om ifall människan skulle skapas eller ej. Änglarna kunde inte enas och Gud fattade på egen hand beslutet att skapa människan. Men kommer människan slutligen att bli en välsignelse eller en förbannelse? Frågan är öppen.

Stefan Einhorns föräldrar Jerzy och Nina Einhorn får något oväntat en biroll i boken. Bägge är läkare, samt överlevare från förintelsen. Om jag hade haft möjlighet att speddejta Einhorn på bokmässan hade jag gärna frågat om föräldrarnas medverkan. Så vitt jag förstår är övriga karaktärer fiktiva.

Efter att ha läst ”Änglarnas svar” får jag lust att ta mig an ”De fattiga i Lodz” av Steve Sem-Sandberg. Nåja, vi får väl se hur det blir med den saken!

 

2 Comments so far ↓

  1. Annelie skriver:

    Nu har jag beställt ett eget ex av denna! Kunde inte låta bli när du pratade dig så varm om den!

  2. Maria skriver:

    Så roligt! Jag tror inte att du blir besviken!