”Spinnsidan” av Marianne Cedervall

Written by Maria Ragnarsson on juni 28th, 2011

Den tredje fristående romanen om läkaren Mirjam och spåkärringen Hervor, även kallad Lapplandshäxan, känns som en frisk fläkt. En underbar feel-good roman om två färgstarka kvinnor, ständigt beredda att sträcka ut en hjälpande hand till de svaga, men samtidigt rasande skickliga på att genomskåda all falskhet.

I Kajpe Kviar på Gotland ägnar sig vännerna åt ett stillsamt liv med trädgårdsskötsel, renovering, små utflykter i naturen, örtletande och husliga sysslor. Mirjam tränar sina mediala förmågor genom att försöka sig på aurateckning, men hon tar det lite lugnare med affirmerandet, skrämd som hon är sedan tidigare av affirmationernas kraft.

När Hervor i en syn får se tre dansande falska kvinnor som smider ränker, inser hon att lugnet är hotat och att de måste ta itu med spinnsidan, det vill säga kvinnosidan. En kvinna som vållar vännerna huvudbry och bekymmer är grannkvinnan Kajsa, som inte behandlar hon sin systerson, den blyge och tafatte pojken som bor hos henne, särskilt väl. Inte nog med det: Mirjams bror deppar ihop när hans fru lämnar honom och den nyfunne vännen Bosse är fullständigt förtryckt av sin kvinna, som slängt ut honom från deras hem och berövat honom allt. Som sagt spinnsidan pockar på uppmärksamhet och Mirjam och Hervor får slå sina kloka huvuden ihop och ta till sina magiska krafter.

Spinnsidan är en varm, underhållande och charmig roman som doftar vår och försommar – se bara på omslaget! Jag läste med ett leende och ser fram emot de kommande två böckerna om Mirjam och Hervor, för de här tanterna går inte av för hackor!

 

4 Comments so far ↓

 1. Bokflickorna skriver:

  Hej,
  skulle du vara intresserad av att gästblogga någon bokrecension på vår blogg bokflickorna.blogspot.com?
  Det kan vara en recension du redan har skrivit på din blogg eller en ny.

  Om du är intresserad så kan du maila recension + bild till bokflickorna@gmail.com

  Vi länkar självklart till din blogg från vår i så fall.

  Läs mer på: http://bokflickorna.blogspot.com/p/vill-du-gastblogga_19.html

  Mvh
  Bokflickorna

 2. Maria skriver:

  Hej Bokflickor!

  Trevlig idé! Ska fundera på saken.

 3. Ingrid I skriver:

  Jag gillar också böckerna om Mirjam och Hervor. Denna ser jag fram emot att läsa senare i sommar. Den som väntar på något gott…

 4. Maria skriver:

  Då har du något att se fram emot! Kul att du tittade in på bloggen!