”Sov nu för fan” – bilderbok för vuxna av Adam Mansbach

Written by Maria Ragnarsson on november 15th, 2011

Adam Mansbach har skrivit något så ovanligt som en bilderbok för vuxna! Till det yttre ser boken ut som vilken bilderbok som helst, men denna bilderboksparodi har inte barnen som målgrupp utan oss vuxna.

Säg den småbarnsförälder som inte någon gång känt frustration över att barnet inte somnar. ”Jag är kissig”, ”Jag är törstig”, ”Jag kan inte sova”, ”Jag vill ha mitt gosedjur” – låter det bekant? Mansbach har förstås rätt i att det kan vara en tålamodskrävande procedur att natta barn. Inte konstigt att tabubelagda känslor som ”sov nu för fan” kan poppa upp hos den vuxne.

Den första inledande strofen lyder:

Katterna myser med duniga ungar
Lammet ligger nära sin mamma
Du är varm och trygg i din säng, mitt barn
Sov för fan, nu med detsamma

Lite sorgligt att irritaionen hos den vuxne finns här redan från början, tycker jag. De kommade stroferna fortsätter i samma stil. Varje strof inleds med en godnattsagesöt bild, men avslutas med en svordom. Frasen ”sov för fan” är ständigt återkommande och blir faktiskt tjatig. Lite mer finess och variationsrikedom för att ge uttryck åt den vuxnes stigande frustration och krypande irritation hade inte skadat. Idén var god, men jag blir nog mer beklämd än road av denna bok som gjort succé i USA. Kanske går den ändå hem hos trötta småbarnsföräldrar, vad vet jag? En udda presentbok är det i alla fall!

 

Comments are closed.