Sommaridyll som rämnar

Written by Maria Ragnarsson on juli 5th, 2011

Sommarhuset” av Anna Fredriksson skildrar ansträngda syskonrelationer, sorgen över en förälders oväntade död, samt en bitter arvstvist kring ett sommarhus.

Storasyster Eva är den plikttrogna som redan under uppväxtåren fick ta ett stort ansvar för sina yngre syskon och för deras psykiskt sjuka och ensamstående mamma. Småsyskonen Anders och Maja däremot kunde bryta sig loss och leva sina egna liv. Modern, en psykiskt instabil karriärkvinna, satsade för fullt på sitt arbete, men förmådde aldrig att ge sina barn tillräckligt med närhet och uppmärksamhet. Det konkurrensförhållande som uppstod mellan syskonen bidrog till brytningen mellan dem, liksom moderns oförmåga att vägleda och stötta sina barn till en god syskonrelation. Smärtsam läsning, minst sagt.

När modern oväntat dör, tvingas syskonen ta ställning till vad som ska hända med moderns sommarstuga i skärgården. Eva vill ta över sommarhuset, men syskonen som aldrig brytt sig om huset vill sälja…Gamla oförätter och oläkta sår poppar upp till ytan. Nej, någon feel-good-roman är det knappast frågan om, trots de somriga miljöbeskrivningarna av skärgården och ölivet. Jag blir en smula fundersam över vad sommarhuset egentligen betyder för Eva, för jag hänger nog inte riktigt med i svängarna mot slutet av berättelsen. Annars upplever jag karaktärerna som psykologiskt trovärdiga, liksom skildringen av de havererade syskonrelationerna. Språket är lättläst och dramat fängslar omgående. Finfin läsning i hängmattan!

 

5 Comments so far ↓

 1. Ingrid I skriver:

  Tack för tipset! Verkar intressant!

 2. Ingrid I skriver:

  Jag har lyssnat på ljudboken och var uppslukad av berättelsen. Rekommenderas varmt!

 3. Maria skriver:

  Ja, boken biter sig fast! Kul att du gillade den!

 4. Christina Karlsson skriver:

  Har just läst den. Var svårt att lägga den i från sig ville hela tiden veta fortsättningen.

 5. Maria skriver:

  Ja, den var svår att släppa!