”Sköra bestar” av Tawni O´Dell – ett författarskap som ger mersmak!

Written by Maria Ragnarsson on februari 15th, 2012

Sköra bestar inleds med en mycket dramatisk prolog. På en tjurfäktningsarena i Spanien 1959 dör Manuel Obrador. Amerikanskan Candy finns vid den döende tjurfäktarens sida. Hon köper tjuren som dödade hennes älskade och tar med sig det magnifika djuret hem till Pennsylvania, där tjuren får ströva fritt på hennes ägor. Det udda, men föga attraherande bokomslaget, får i och med dessa händelser sin förklaring.

Resten av Tawni O´Dells roman utspelar sig i nutid. Candy, eller miss Jack, har blivit en gammal dam som lever för sig själv på ett stort pampigt gods. Hennes brorsons dotter övertalar henne att upplåta sitt hem åt två tonårspojkar vars far omkommit i en bilolycka och vars mor flyttat till Arizona. Tragiskt nog bryr sig mamman inte alls om sina barn.

Sakta börjar vänskapen att spira mellan den gamla damen och den yngste pojken Kyle, men den några år äldre brodern Klint har svårare att finna sig tillrätta i den nya miljön. Klint förtärs dessutom av plågsamma minnen av händelser som aldrig borde ha inträffat. Denne bräcklige och sköre tonårspojke bär i tysthet på en tung börda. Efter hand blir det alltmer uppenbart att allt inte står rätt till med Klint. Miss Jack tampas också med gamla undanträngda minnen, men hon lever upp i takt med att minnena poppar upp till ytan.

Det här är en relationsroman av klass som jag läser långsamt och eftertänksamt. Texten är mycket välskriven och stämningsfull, ett förtätat drama så att säga. Personporträtten är psykologiskt trovärdiga och fascinerande. Inte minst övertygar skildringen av de sköra, olyckliga tonårspojkarna. Författarinnan förtjänar verkligen att få uppmärksamhet för denna litterära pärla. Jag har utan tvekan fått mersmak för Tawni O´Dells författarskap! Mina varmaste rekommendationer!

 

1 Comments so far ↓

  1. Birgitta skriver:

    En mycket läsvärd bok!