Skiöldebrand lär oss äta efter årstiderna i ”Säsongens mat”

Written by Maria Ragnarsson on februari 7th, 2012

Omslaget till Ewa Skiöldebrands ”Säsongens mat: sund äkta och närodlad” får mig att börja längta efter årets första färskpotatis. Vinterkylan håller dock stadigt i sig, så det är väl bara att inse att nypotäterna dröjer…

Varje årstid har förstås sin charm. ”Vinter det är tid för vila, reflektion och återhämtning, men det är också en tid för fest och firande” skriver Skiöldebrand. Så sant! I januari-februari kan vi frossa i svenska äpplen, brysselkål, groddar, grönkål, lök, morötter, potatis, kålrot, vit- och rödkål med mera. Från Spanien importeras exempelvis apelsiner, citroner, clementiner, avokado och zucchini.

Att äta efter årstiderna, skippa långväga grönsaker och frukt som flugits hit, att minska köttätandet genom att byta ut det röda köttet mot fisk, fågel och vilt är några av tankegångarna vi möter i denna bok. Dock finns det recept med köttfärs, fläskfilé och nötkött med i boken. Förutom matrecept finns här även brödrecept och recept på mingelsnacks och efterrätter. Fotografierna är inspirerande liksom kost- och hälsoråden. Jag gillar att läsa mat- och kokböcker och plocka guldkorn här och där. Denna bok utgör inget undantag!

 

Comments are closed.