”Skinnarmo och Nordostpassagen” av Ola Skinnarmo och Johan Tell

Written by Maria Ragnarsson on december 23rd, 2010

Med anledning av den senaste tidens köldrekord i Sverige säger Skinnarmo i en intervju den 22/12 till Dn.se att: ”Visst är det kallt men man blir inte varmare av att gnälla”. Äventyraren Skinnarmo vet förstås vad han pratar om. 2009 gav han sig iväg på en kall expedition i Adolf Erik Nordenskiölds spår genom Nordostpassagen. Nordenskiöld var den förste i världen att ta sig igenom passagen för drygt 130 år sedan.

Under expeditionen såg Skinnarmo paradoxalt nog inte isen som ett problem. Det var istället avsaknaden av is som bekymrade honom. Global uppvärming får nämligen isen att smälta i Arktis. Skinnarmos miljöengagemang märks tydligt i boken. Faktum är att expeditionen vilade på de tre benen: äventyr, miljö och historia.

Boken är en vackert illustrerad ”Coffe Table Book”. Man kan alltså med fördel låta boken ligga framme på soffbordet, eftersom den är så inbjudande att bläddra och läsa en snutt i. Som en extra bonus medföljer en dvd, en dokumentärfilm om Skinnarmos strapatsrika seglats.

 

1 Comments so far ↓

  1. Johan skriver:

    Med denna bok medföljer en DVD. För oss som inte tar oss tid att läsa böcker var detta ett utmärkt sätt att följa Ola Skinnarmo i Nordenskiölds spår.
    Mycket spännande resa, där Skinnarmo i Murmansk med egna ögon fick se ryska atomisbrytare och där hans eget segelfartyg ”Explorer” senare fick tjänstgöra som isbrytare…