”Sjörapporten” av L-G Nilsson & Anders Nylund

Written by Maria Ragnarsson on juli 1st, 2012

Årets båt- och seglingssäsong är i full gång. Vad passar då bättre än en fullspäckad faktabok om vädret längs våra kuster? En perfekt present inte minst till alla som vistas i skärgården och i kustnära områden!

Sjörapporten: om väder, fyrar och skeppsbrott längs våra kuster är skriven av meteorologerna Lars-Göran Nilsson och Anders Nylund. I ett inledande kapitel beskrivs sjörapportens drygt 70-åriga historia. Alltsedan den första sjöväderrapporten sändes i radio 1939 har intresset varit stort för P1s sjörapport, eftersom det nyckfulla vädret i havsbandet så snabbt kan skifta karaktär.

Vi har väl alla med större eller mindre intresse lyssnat till programmet som dagligen lästs ut i svensk radio. De väderrapporterande utposterna med namn som exempelvis Nordkoster, Vinga, Nidingen, Utklippan, Landsort, Svenska Högarna och Rödknallen känns märkligt bekanta, åtminstone till namnet. I boken Sjörapporten presenteras alla dessa platser och fyrar utförligt. Författarna berättar också om vindförhållandena vid dessa platser och om skeppsbrott som inträffat inom fyrarnas lysvidd. Ett kapitel ägnas åt fyrarnas historia.

Boken är rikligt illustrerad och lättläst med sina korta kapitel. Varje plats som beskrivs har fått ett eget kapitel, vilket förlänar boken karaktären av ett uppslagsverk. Man behöver således inte läsa boken från pärm till pärm, utan man kan hoppa mellan kapitlen efter eget tycke. Sjörapporten bjuder på spännande läsning, så ta med den till båten eller sommarstugan och låt den ligga framme! Detta praktverk är såväl allmänbildande som fascinerande med sina beskrivningar av förlisningar, tragiska människoöden och skildringar av livet vid fyrplatserna.

 

3 Comments so far ↓

  1. Johan skriver:

    Jag har bläddrat i denna bok. Igenkänningen angående alla fyrorter från sjöväderprognoserna i P1 är stor. Kul att läsa lite om varje fyrort och se hur den ser ut i verkligheten.

  2. Hej. Jag har nyss läst ut boken ”Sjörapporten” och ber att få tacka för en mycket intressant och faktaspäckad bok. Jag är lite eller mycket fyrtokig och som Radioamatör har jag suttit vid ett antal fyrar och deltagit i försöket att årligen tredje helgen i augusti med min radiostation försöka få kontakt med andra Radioamatörer på fyrar över hela världen. Nu har jag fått mycket mera ”kött på benen” beträffande våra svenska fyrar.

    mvh Gunnar

  3. Maria Ragnarsson skriver:

    Fyrarna längs våra kuster utgör ett unikt kulturarv. Kan tänka mig att det blir extra fascinerande att fördjupa sig på området om man är verksam radioamatör! Tack för din kommentar Gunnar!