”Själens osaliga längtan” av Audrey Niffenegger

Written by Maria Ragnarsson on juni 20th, 2011

Själens osaliga längtan liknar nog ingen annan bok som jag har läst. Jag känner mig dock ganska kluven inför boken och kan inte riktigt bestämma om jag ska tycka om den eller inte. Slutet var för abrupt, överraskande och knepigt för min smak. Samtidigt fascineras jag av denna småkusliga berättelse om kärlek, systerskap och om en obändig längtan till livet.

De amerikanska tvillingsystrarna Julia och Valentina får oväntat ärva en lägenhet i London efter sin moster Elspeth, som de knappt har träffat. Arvet är förknippat med ett par ovanliga villkor: systrarna måste bo i lägenheten tillsammans under ett år innan de får lov att sälja den. Dessutom får vare sig flickornas mor, Elspeths tvillingsyster Edie, eller deras far besöka systrarna i lägenheten. Nåväl tvillingarna flyttar till London och gör sig hemmastadda. Snart börjar de dock känna av en mystisk närvaro…Moster Elspeth går igen och är i allra högsta grad närvarande i lägenheten. Under ytan ligger väl förborgade familjehemligheter och skvalpar. Frågan är vilka motiv som mostern har och hur långt hon kan gå för att få som hon vill…

I lägenheten under bor Robert, Elspeths älskare. När han fattar tycke för Valentina uppstår ett triangeldrama utan dess like…I lägenheten ovanför tvillingarna bor en man med gravt tvångsyndrom. Vänskapen med honom kommer att betyda mycket för Julia.

Niffeneggers bok har onekligen många bottnar. Bitvis tyckte jag att den var småseg, bitvis uppfattade jag den som briljant skriven. En bok som definitivt passar för bokcirklar! Läs och förundras!

 

2 Comments so far ↓

  1. andréa skriver:

    Blir nog tvungen att gå och plocka upp den här från biblioteket vid nästa besök … Har funderat på den en längre tid, men nu ska jag läsa den då!

  2. Maria skriver:

    Gör det! Niffenegger har även skrivit ”Tidsresenärens hustru”, fast den har jag inte läst. Men filmen var helt ok.