”Sameland” – småhumoristisk bok av norrmannen Magne Hovden

Written by Maria Ragnarsson on oktober 19th, 2011

”[…] den som klarar av att läsa den här romanen utan att skratta – många gånger – måste sakna en eller annan gen” enligt den norska tidningen Faedrelandsvennen. Nja, kanske saknar jag någon gen i så fall, för så rolig tyckte jag knappast att boken Sameland var. Men för all del lite småhumoristisk är den.

De två vännerna Roy och Leif bestämmer sig för att tjäna storkovan genom att starta ett nordnorskt turistparadis som de kallar SAMELAND. Här ska turisterna kunna kasta lasso, äta renskav, pröva att klä sig i samiska kläder, jojka, klappa renar…Naturligtvis går ingenting som planerat för dessa bägge ”losers”.

Hovden försöker vara humoristisk, men det känns lite krampaktigt och berättelsen lyfter inte riktigt. Filmrättigheterna till boken lär vara sålda och jag tror faktiskt att den här berättelsen gör sig bättre som film. Med gester, kroppsspråk och åtminstone hyfsat bra rolltolkningar från skådespelarna finns förutsättningar för många skratt. Tre pärlor av fem delar jag ut.

 

1 Comments so far ↓

  1. Fredrik skriver:

    När det gäller den här typen av berättelser tror jag att man måste känna igen sig för att få full behållning. Jag bor själv tillräckligt långt norrut för att känna igen en del saker så för mej var den rolig.