”Saltstigen” – inspirerande och tänkvärd läsning av Raynor Winn

Written by Maria Ragnarsson on december 2nd, 2023

En vän sa en gång att i medelåldern vaknar intresset för biografier. Det verkar stämma in på mig i alla fall. Jag märker att mitt intresse för genren tilltar…

SALTSTIGEN är en medryckande och fängslande berättelse om ett medelålders par, som ger sig ut på en drygt 100 mil lång vandring längs Englands sydvästra kust.

Till följd av en dålig affär, där deras gård använts som säkerhet, tvingas paret att lämna sitt hem. I samma veva diagnosticeras mannen med en obotlig sjukdom. Hemlösa, fattiga och i dålig kondition ger de sig ut på en krävande vandring.

SALTSTIGEN skildrar både en yttre och en inre resa. Författaren varvar skildringar av den vackra kustmiljön med insikter om vår dödlighet och tankar om vad som är väsentligt i livet.

En långvandring kan säkert uppfattas som enformig i längden, monoton och enahanda. Den ena dagen påminner om den andra. På samma vis har texten ett inslag av upprepning. Men för paret blir vandringen läkande. Att vistas i naturen och fokusera på nuet får stressen att rinna av. Steg för steg blir de starkare och får perspektiv på sin situation. Vandringen ger tillvaron mål och mening.

Raynor Winns vandringsskildring är lättläst och lätt att tycka om. Läsaren får hänga med på en känslomässig resa som rör sig mellan hopp och förtvivlan. Det är inte konstigt att boken har blivit en riktig läsarsuccé! Berättelsen är både hjärtevärmande och gripande!

En härlig bok att kura med i mörkret, nu när dagarna har blivit allt kortare! Lust att snöra på sig vandringskängorna får man för övrigt också! Rekommenderas varmt!

 

Comments are closed.