”Röd snö” av den lovande debutanten Thomas Ringstedt

Written by Maria Ragnarsson on februari 23rd, 2012

”Röd snö” är en samtidsthriller helt i min smak! Berättelsen håller ett rappt tempo, spänningsfaktorn är hög och avsnitten från laboratoriemiljöerna känns trovärdiga. Det senare är väl måhända inte så konstigt med tanke på att författaren har disputerat i molekylär neurobiologi vid Karolinska Institutet i Stockholm, där han fortfarande är verksam som forskare.

Ett aggressivt virus blir stulet från ett högrisklaboratorium i Uppsala. Det handlar om en virusvariant av spanska sjukan som kostade många människor livet 1918. I orätta händer kan viruset användas som biologiskt massförstörelsevapen och orsaka massdöd världen över. Den trygge och storväxte kriminalkommissarien Ulf Beow får i uppdrag att utreda laboratorieinbrottet. Utredningen går inledningsvis trögt, men när några djurrättsaktivister hittas mördade upptäcks en koppling till inbrottet. Hittar man mördaren borde man hitta det stulna viruset – och tvärtom. Kampen mot klockan har börjat!

Favorituppläsaren Magnus Roosmann gör som vanligt en strålande insats. Det jag förvånades över när jag lyssnade på boken var Ringstedts tendens att överdrivet noga beskriva detaljer som egentligen inte tillför något. Något konkret exempel minns jag inte, men jag syftar exempelvis på skildringar av typen köksbestyr. Man lägger märke till detta, eftersom man tror att ”här kommer en väsentlig ledtråd”, vilket det alltså inte gör. Nåväl, jag kan utan tvekan ha överseende med denna egenhet, för berättelsen höll mig obönhörligt fängslad. Ringstedt knyter dessutom skickligt ihop berättelsens många trådar. Fyra pärlor av fem delar jag ut, för detta är lysande underhållsfiktion som skulle göra sig utmärkt på film! Det är bara att hoppas på fler verk från den ännu relativt okände debutanten Thomas penna!

 

2 Comments so far ↓

  1. Kim M Kimselius skriver:

    Mycket bra recension av en spännande bok. Tack för att du lade länken på min sida!
    Kram Kim

  2. Maria skriver:

    Vi får hoppas på fler böcker av Ringstedt! 🙂