”Rätt ur jorden” – årets kanske viktigaste trädgårdsbok!

Written by Maria Ragnarsson on maj 8th, 2014

Bella Linde, journalist och författare, har tillsammans med fotografen Lena Granefelt, skrivit årets kanske viktigaste trädgårdsbok: Rätt ur jorden – handbok i självhushållning.

Linde och Granefelt vill att vi ska återerövra kunskapen om hur man bär sig åt för att bli en självförsörjande odlare. På en liten villatomt kan en familj odla alla de grönsaker som man konsumerar. Ja, i teorin åtminstone. Att odla sin egen mat tar tid, kräver tålamod och är långt ifrån lätt. Så varför är detta så angeläget? Det handlar om att rädda jorden och att värna om den egna hälsan, genom att äta närproducerad ekologisk mat.

I boken beskrivs en rad aspekter av odlandets konst. Vi får exempelvis läsa om plantering, kompost, jordlära, växelbruk, växthuset, kryddlandet och om fruktträdgården. Dessutom ägnas ett kapitel åt hur skörden ska förvaras. I det gamla bondesamhället kunde man torka, lägga in, sylta och safta – kunskaper som är viktiga att inte glömma bort.

Boken tjänar absolut som en inspirationskälla, även om många av oss knappast har ambitionen att bli självförsörjande. Men alla kan göra något, så det är väl bara att dra på sig gummistövlarna, leta fram en spade och börja gräva det där trädgårdslandet, som så länge har varit påtänkt?!

 

Comments are closed.