Prosa & Marmelad gästar Albert Bonniers Förlag

Written by Maria Ragnarsson on maj 27th, 2011

Lättad över att mitt flyg inte ställts in på grund av vulkanutbrottet på Island, kunde jag igår infinna mig på Albert Bonniers Förlag på Sveavägen i huvudstaden. Glad över att återigen vara inviterad till en Afternoon Tea-tillställning anordnad av bloggcirkeln Prosa & Marmelad.

Några av bokbloggarna kände jag igen från förra mötet, exempelvis It´s a literary thing, Breakfast Book Club, En och annan bok och Sladdertackans bokhörna för att nämna några. En del nya ansikten syntes också till, exempelvis Inreda med böcker och inte minst Bokhora.

Vi hälsades välkomna och fick slå oss ned i det anrika styrelserummet. Väggarna pryddes av målningar av Strindberg, samt av diverse porträtt på förlagets grundare och ledare. Undrar vad dessa allvarsamma män skulle ha tyckt om den sexuelllt frispråkiga boken Stockholm rosé av Sophia Wolf Lösnitz, som vi diskuterade samtidigt som vi kalasade på kaffebröd från Brunkebergs bageri?! Recepten på dessa läckerheter kommer för övrigt att finnas med i boken Sötebröd från Brunkebergs bageri berättade författarinnan Heléne Johansson för oss. Boken ges ut i höst någon gång.

Huvudpersonen i Stockholm rosé, 26-åriga Desdemona, av vännerna kallad Destiny, blir snöpligt lämnad av sin pojkvän. Detta utlöser en livskris hos Destiny, som tillsammans med sina glamourösa vänner gör sitt bästa för att döva sorgen med alkohol och kokain på stans inneställen.

Genremässigt är Stockholm rosé en chick lit-roman, men någon feelgood-roman är det knappast frågan om. Som läsare blir man vare sig glad eller varm om hjärtat av att läsa om dessa ytliga och utseendefixerade Stureplanbrudars krogliv och utsvävande sexliv. Karaktärernas shoppingturer, som bekostas av fädernas feta plånböcker, tjejernas åldersnoja och modefixering får mig istället att känna att jag är hopplöst ute och tydligen inte så ung längre…Jag gissar att målgruppen för den här boken främst är kvinnor som ännu inte har passerat 30 och som dessutom lockas av storstadslivets puls. Förvånande nog uppgavs på träffen att medelålders män visat uppskattning för boken. Är det möjligen de sexuellt frigjorda avsnitten som lockar?

Författaren Niklas Rådström gästade oss för att berätta om och läsa ur sin bok Stig. Rådström gjorde ett visst intryck på mig och jag blev särskilt nyfiken på boken En handfull regn. Beträffande Stig Slas Claesson undrar jag om inte denne skribent och konstnär trots allt är relativt okänd hos den yngre publiken. Det är nog en generationsfråga inbillar jag mig och känner mig plötsligt ung igen!

Sammantaget tycker jag att det blev en mycket givande och lyckad kväll! Stort tack för allt! Särskilt tack till Anna Ekström, ansvarig för boktipset.se och arrangör av Prosa & Marmelad-träffarna.

Läs Åsa Linderborgs recension av Rådströms bok ”Stig.” här.
Artikel i DN om boken hittar du här.

 

2 Comments so far ↓

  1. Joakim skriver:

    Jag blir nyfiken på Stockholm rosé efter att ha läst din beskrivning.

  2. Maria skriver:

    Läs boken! Det som är kul med ”Stockholm rosé” är att man kan ha så olika uppfattning om boken – perfekt för bokcirklar eller boksamtal alltså!