Praktverk om svenska nationalparker

Written by Maria Ragnarsson on september 13th, 2011

Säg nationalpark och jag tänker spontant på Sareks storslagna vildmark med glaciärer, skogar och fjällmassiv. Jag kommer också att tänka på Abisko och Kungsleden. Faktum är dock att det i Sverige finns 29 nationalparker jämnt spridda i landet, från Vadvetjåkka i norr, till Stenshuvud i söder. Claes Grundsten presenterar samtliga nationalparker i sin bok Sveriges nationalparker och jag inser snabbt att jag inte kände till dem alla…

Grundstens bok inleds med ett kapitel om nationalparkernas historia. Därefter skildras parkerna kortfattat och översiktligt i separata avsnitt. Med andlöst vackra fotografier skildras den mäktiga och magnifika naturen. Det är en njutning att bläddra i boken och förundras över hur väl nationalparkerna speglar vårt lands vitt skilda naturtyper. Vackra, vackra Sverige!

Lusten att besöka närmaste nationalpark väcks obönhörligt av den här praktfulla fotoboken! Någon behändig liten guidebok är det dock inte frågan om. Därtill är Grundstens bok alltför otymplig, även om en kompaktare version av boken har getts ut. Kartor och detaljerad besöksinformation om exempelvis stigar och vandringsleder saknas helt.

Kapitlet om Söderåsens nationalpark, den park som jag har närmast till, läser jag med särskilt intresse. Från Kopparhatten har man en bedårande utsikt över lövskogen, branterna och ravinerna. Färgprakten är underbar höstetid vill jag lova! Om det nu inte blir av att jag åker dit i höst, får jag väl sitta hemma i soffan med en kopp te och njuta av Grundstens underbara fotografier istället!

 

3 Comments so far ↓

  1. Johan skriver:

    Detta är en fantastik bok att sitta och bläddra och slöläsa i. Man blir verkligen sugen på att resa i den svenska naturen. Sarek lockar speciellt.

  2. Åh det där är en av mina favoriter bland ”bilderböckerna” för vuxna 🙂 Den och ”Svensk Kust”. Bilderna är fantastiska och jag vill bara ta min kamera och åka iväg och fota 🙂

  3. Maria skriver:

    Bra uttryck ”bilderbok för vuxna”!