”Plommonträdet” av Ellen Marie Wiseman

Written by Maria Ragnarsson on november 25th, 2013

Berättelser och filmer från andra världskriget, denna onda och hemska tid, både skrämmer och fascinerar. Plommonträdet av Ellen Marie Wiseman utspelar sig i Tyskland i skuggan av andra världskriget. Kärleken mellan den sjuttonåriga Christine Bölz från en fattig tysk familj och Isaac Bauerman, son till en förmögen judisk advokat, hinner knappt ta sin början, innan kriget kommer emellan. Snart är det inte bara klasskillnaden som de unga tu ska överbrygga…

Ellen Marie Wiseman är född i USA, men hennes mamma utvandrade från Tyskland. Berättelsen är delvis inspirerad av familjens upplevelser i Tyskland under andra världskriget. Att boken är skriven ur en ung, tysk flickas ögon, ger ett lite annorlunda perspektiv och är en del av behållningen med Wisemans bok.

Romanhjältinnan Christine är dock i mitt tycke alldeles för okomplicerad, naiv och ytlig för att övertyga. Trots ett lovande upplägg griper berättelsen aldrig riktigt tag i mig. Visst blir det spännande, men historien känns konstruerad och kryper aldrig riktigt under huden. Helhetsintrycket dras ner av osannolika sammanträffanden, en kärlekshistoria som brister i trovärdighet och en alltför romantiserad ton – se bara på titel och omslag. Samtidigt är boken är lättläst och kanske passar målgruppen unga vuxna bättre? För denna debutroman förtjänar Wiseman ändå ett godkänt betyg, så det landar väl någonstans mellan en 3:a och en 4:a.

       plommontradet

Titta på bokvideon ovan!

 

Comments are closed.