”Örfilen” av Christos Tsiolkas

Written by Maria Ragnarsson on januari 1st, 2013

På en grillfest i Melbourne örfilas en ouppfostrad och provocerande pojke av en vuxen gäst. Händelsen blir en vattendelare som tvingar släkt och vänner att ta ställning för eller emot örfilen. Det blir en infekterad konflikt som slutligen får avgöras i domstol. Författaren utgår från örfilen, men låter sedan berättelsen svälla till en ingående skildring av den australiensiska medelklassen i dagens Australien.

Liksom flera av personerna i boken Örfilen har den australiensiske författaren Christos Tsiolkas grekiskt påbrå. Författaren fick med denna bok, som 2010 nominerades till Bookerpriset, sitt internationella genombrott. Romanen har översatts, den har blivit en bästsäljare i ett flertal länder och den har blivit en framgångsrik teveserie.

I åtta kapitel skrivna ur olika människors perspektiv får vi följa vitt skilda karaktärer. Boken kan beskrivas som en relationsroman som tuffar på i ett beskedligt tempo. Berättelsen hade vunnit på att kortas ner en smula och på en mer djuplodande behandling av ämnet barnaga. Örfilen är förresten ingen bok som jag skulle rekommendera till en pryd läsare. Det är med förvånansvärd likgiltighet som jag lägger ifrån mig boken. Återstår att se ifall teveserien lyckas bättre med att infria mina förväntningar! Boken får 3 pärlor av 5.

 

Comments are closed.